۱۳۸۵ آبان ۲۰, شنبه
بلوچی نازئینک و لولی
وپس که واب ترا رودین ایت ......بے وابی ترا رنجین ايت
وهدی که ننوک مان وتی مات ء سرزانان گرئيب ایت و زنزر ایت و آرام و کرارئ نیست
وهدی که ننوک ء پت مان دورئین ملکان په لاپ ء شوهازا شپ و روچ کار و کوشست انت
وهدی که ننوک ء ناکو مان زمزیلان بندیگ انت
وهدی که ننوک ء پیروک په وتی ملک و مردمان وتی جانا بکشاتگ
وهدی .....
اے مات انت که گون وتی سوزناکئین نازئیکان وتی چمانی ترونگلئین هرسانا رئیچ ایت،
وتی دل ء ارمانا په عرش بارت و سر کنت و جهانا جکسئین ایت.
وتی کسانوکئین بارگ واب کنت...
ماتئ پر سوزئین نازئینک ادان رست که "زهم جن و ملا بئے" ! بچ نون واب رپت، بلئ ماتی هرسان هنگت روان انت
بلوچی نام و نشان
http://balochinames.blogspot.com
چئیریکئین نبشتانکا مئی درئین گوهار بانوک مژگان ناروئی نبشتگ و من هما پئیما چه "بانوکانی توار" رونبیسی کرتگ و ادان لچئینتگ. گون منتواری چه بانوک مژگان و بانوکانی توار
توضیح: مقاله لولی یا لالايی بلوچی نوشته بانو مژگان نارويی است که در اینجا رونوشت شده است. با سپاس از مژگان عزیز
نبیسوک (نویسنده): مژگان نارويی
بنزه (منبع): بانوکانی توار
http://www.banokanitawar.blogfa.com/
لولی یا لالایی بلوچی
مقدمه:
لالایی های بلوچی به صورت های گوناگون و در مناطق مختلف بلوچستان سروده می شوند نوای آهنگین این کلمات بر حسب سلیقه ،سن وسال،و منطقه ای که زن بلوچ در آن می زیسته به صورت شعر و آواز ساده ای در آمده است .وزن این آهنگها متغیر است پاره ای آرامش بخش و پاره ای یگر پر تب و تاب و مملو از شور و حال اند و به نظر نمی رسد که به سهولت کودک را به خواب فرو برند از آنجا که لالایی ها در حین اشتغال به کار خوانده شده اند جای تعجبی نیست که بسیاری از آنها از رویاهای روزانه و یا آرزوهای دور از دسترس مادران بلوچ در مورد آنچه کودک در آینده برای او انجام خواهد داد تشکیل می شد ند .حتی گاهی مادران به خواندن لالایی هایی پرداخته اند که کمترین ارتباطی با کودک و یا رابطه مادر و فرزند نداشته است .این آوازها احتمالاً آوازهای باب روز و یا آوازهای سنتی بوده که در مورد زنی و دلداده اش سروده شده است (لیکو)متن لالایی ها گاه بر حسب جنسیت فرزند مثلاً دختر یا پسر متفاوت بوده و مزیت وجود هر کدام در شعر یا لالایی حس می شود .
لولی:بلوچی زبان ءِشعری بهرءِِ تهءَ انچوش سِپَت ،سوت،نازینک لیکو گوں اے زبانءِ ادبءَ همگرنچ انت همے پیم چه شاعری بهرءِ ته یکے لولی انت ، انچوش که ماں پارسی ءَ لالایی گۉشگ بیت ماں اردوءُ هندی، لوری گوشگ بیت .لولی، چوش که نازینک ءَ انت که گونڈیں زهگ بزاں ننکانی واپینگءَ گوشگ بیت ، انچوش ماس وتی زهگءَ ماں گوانزگ یا زانانی سرءَ چنڈین انت همی لولی ءَ گوں وش تواری ماں زهگءِ وابینگءَ گون زیمریچیں توارءَ درشان کن اَنت ، لولی لول منی بچیگءَ ......،بچیگ منءَ هدایا داتگ ...........شاهین کادرءَ بکشانگ ، (وپسءُ واب ترا رودین ایت ......بے وابی ترا رنجین ایت )
لولی ءِ شعر ی بهرءِ تهءَ گیشتر ماتے مهرءِ رنگ په وتی زهگءَ چوش مات که هما واهگی دل ءَ داشتگءُ ماں وتی مرادءَ رس اتگ سر بوتگ آییءِ مراد آئی زهگ اِنت پروریں وشیں ءُ پاکیں لبز، مڑاداریں دلیرءُ بهادریں لبزانی کتاراں گوں زیمر ات همگرنچ کنت په وتی بچ توسیپءُ ستاءَ کارمرز کنت ، اے دمانءَ آئی ترانگانی بانزل مات دورسریں دیارءِ سیمسراں رهن بیان بنت ها جاهے که وتی بچءِ ورنایی ءُ مزن مردی ءَ مات دیوگاں ندارگ کنت .مات وتی زهگ ءَ هما پم که وتی هیالی لبزانی گالانی تهءَ توار هر جنت انچوش وتی زندماں ءَ آئیءَ گندگ لوٹیت ، که په آئیءِ آیوکین زندءَ وت ءَ آسودگ کنت وتی بهرءَ په زهگءِ امرءَ بکشایگ چکءُ پدنبیت همے مهرآوریں گالانی کتارءَ که چو نازینک ءِ پیم ز ایررچ انت آئی ءَ لولی ما گۉشیں.
با تشکر از همکاری استاد سید محمد گرگیچ (ترجمه بلوچی)
+ نوشته شده در پنجشنبه يازدهم آبان 1385ساعت
bedorood...ya hagh...
. و به دلیل انکه خود را یک ایرانی اصیل دانسته و اکنون نگران این جامعه ملی میباشد .
این جامعه ایران است که دچار تحولات کم بودن پارامترهای فرهنگی و یا ملاکهای برای نشان دادن معیارهای فرهنگی گشته است ( سخن من بی فرهنگی نیست ) که دلایل عمده ان شتابزدگی در تاسیس و نگرش به فرهنگ ملی ایران و عدم بهره گیری مناسب از خرده فرهنگهای محلی تشکیل دهنده این فرهنگ ملی میباشند.
آنچه را که امروزه جامعه قومیتهای مختلف به آن گرفتار شده اند گوشه است از گرفتاریهای عمومی جامعه ایرانی که درگیر بی ثباتی های شدید در پایداری هنجارهای مناسب و پارامترهای نوعا فرهنگی که در برخورد به مثایل پیچیده رنگ و بوها و عناوین مختلف و تاسف باری را بوجود آورنده بوده است میباشد. که با افزوده شدن واقعیتهای اجتماعی همچون فقر و اقلیت دانستن که وجود این دو را به هیچ وجهی نمیتوان انکار کرد پیچیدگی این مشکلات بیشتر شده است.
http://www.ngaran.blogfa.com/
حقیقت امر در جامعه ایران و جامعه ملی ایران این است که میباست به حقوق قومیتها توجه ای ویژه شود.
آنچه را که میدانید ایران کشوری است متشکل از خرده جوامع مختلف با فرهنگها گویشها و ارمانهای مختلف که دریک جامعه ملی ایران بدین شکل رسمیت پیدا کرده است
اما جایگاه قومیت ها در این مهم کجاست.
ما اگر به هزاران انتخابات با اسامی گوناگون و با روشهای مختلف دست بزنیم به حقیقت امر پی نخواهیم برد.
به تظر من تنها راه موفقیت ایران مهم شمردن شریک دانستن قومیتها مختلف در سرنوشت خودشان است تا بتوانیم به آرمان مقدس ایرانی سربلند دسا پیدا کنیم.
نه هدف من مقابله و یا توهین و یا نشر اکاذیب نیست بلکه حرف من حقیقت اجتماعی است که به عنواوینی مختلف هم اکنون مبتلا به درد است . دردهای که اگر بگویم دردم از یار است و درمان نیز هم دل فدای او شد جان نیز هم دروغی نگفته ام.
http://www.ngaran.blogfa.com/
دردم از یار است و درمان نیز هم
دل فدای او شد جان نیز هم.
این چند جمله درد دل بی صاحبم بود که در خلوت دوستانه مان با شما دوست گرامیم در میان گذاشتم. امید دارم تا همیشه ایام موفق پیروز و سرفراز باشید.
با تجدید احترام
ورنا بلوچ
موسسه نگاران
با سپاس از پیامها و دلگرمیهای دوستان بلوچ و غیر بلوچ. چنانچه عزیزان نام خود را در پایان سخنان خود بنویسند تا من و دیگر خوانندگان و علاقمندان نام و نشان بلوچی متوجه حضور شما دوستان عزیز باشند. نا گفته نماند که دوستان عزیز میتوانند به صورت شخصی و خصوصی نظراتشان را به آدرس پست الکترونیکی من ارسال کنند. با تشکر شستونی
shastuni@gmail.com
دلیل اصلی شاید این باشد که وبلاگ من به بلاگفا وابسته نیست و من از سرویس بلاگر که متعلق به گوگل است استفاده میکنم. بلاگر سرویس فارسی ندارد ولی با این وجود شما میتوانید از این طریق نظراتتان را در بلوچی نام و نشان درج کنید:
1) در قسمت شمئی گپ یا comments که در زیر هر پست یا نوشته دیده میشود کلیک کنید. شما میتوانید نظرات دیگران را هم بخوانید.
2) در جدولی که عبارت انگلیسی Leave your comment در بالای آن دیده میشود شما میتوانید پیام یا نظر خود را به الفبای لاتین درج کنید. اگر فونت فارسی روی رایانه خود نصب کرده باشید میتوانید به فارسی یا بلوچی نیز بنویسید. همچنین میتوانید متن فارسی را از یک فایل دیگر کپی نموده و در آنجا بچسپانید.
3) چون شما شناسه بلاگر ندارید روی کلمه other کلیک نموده و سپس میتوانید نام خود را در قسمت name و آدرس وبلاگتان را در قسمت your web page ثبت کنید.
4) در آخر عبارت publish your commnet را کلیک کنید. مطمئنا نظر شما ثبت میشود و بلاگر جهت اطلاع من ایمیلی به من میدهد.
با درود مجدد
بلوچی نام و نشان http://balochinames.blogspot.com
سایت بومی برهوت آپ شد ...
به برهوت بیا و توی بحثاش شرکت کن و از مطالبش استفاده کن ... [گل]
www.barahoot.com
دیروز فردی غیر بلوچ وغیر بومی در استان می گفت که بلوچها تحت هر شرایطی نیازمند اقوام دیگر هستند چرا که اندیشمندان ومتفکرین بسیار اندک ومحدودی داشته ودارند وایران هم کشوری متمدن می باشد وهرگز آدمهای بی سواد وغیر متخصص نمی توانند بر آن حکومت نمایند ویا در حکومت آن سهیم گردند . بنده گفتم که زمانی که در همین کشور مهد تمدن ِ یک بیسواد به نام رضا شاه حکومت می کرد ما هزاران افراد باسوادوتحصیلکرده از جمله سید ظهور شاه هاشمی را داشتیم که فارغ التحصیل دانشگاه واندیشمندی توانا بود که تلاش می کرد تا فرهنگ کهن وغنی خودش را با معرفی ادبیات وزبانش به رشته تحریر در آورد ودنیا را متوجه نماید که این مردم با چنین فرهنگی مستحق حکومت کردن نا اهلان ونابخردان نیستند . شما چه می گوئید؟http:mehrnehad.blogfa.com
www.banokanitawar.blogfa.com
<< Home